1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

26.10.2022 г.

1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

      Всяка година на 1 ноември си припомняме Делото на нашите будители от зората на българската история до наши дни. Някои български будители са световно известни, други са останали в сянка за широката общественост, но с делата си са поддържали и развивали българската култура и образование.

     Точно с тези именити българи, на 26.10.2022 г. Аделина Катрева , ученичка от ХБ клас на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велико Търново и нейната преподавателка по Български език и литература г-жа Далия Симеонова, запознаха ученици от ОУ „Христо Ботев“.

      Мултимедийната презентация, изготвена от Аделина, проследява историята и създаването на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Ученичката с трепет говори за онези светли имена  на българската култура дали своя принос за развитието на науката и образованието. Благодарение на тях, нашето училище просъществува през годините. Техните имена и дела с достойнство застават до личности като Паисий, Софроний, Раковски и  Левски.

     Тази  вълнуваща среща приключи с дискусия за съвременните будители. Участие в нея взеха г-жа Петя Радославова – психолог и г-жа Вивиана Димитрова.