Открит урок по изобразително изкуство

Открит урок по изобразително изкуство

Открит урок по изобразително изкуство

20.12.2022 г.

На 20.12.2022 г. се проведе открит урок по изобразително изкуство в VIа клас. По покана на учителката Катерина Милушева художниците Цветелина Максимова и Росен Кръстев запознаха учениците с техниката на рисуване „гратаж“. В рамките на два учебни часа те демонстрираха и рисуваха заедно с учениците.

 
          „Гратажът“  е техника наподобяваща и имитираща гравюрата. Използваните в урока рисувателни листи предварително бяха оцветени в различни цветове, след което покрити с восък или парафин. Върху този слой е нанесен равномерен черен тон. При издраскването на черното покритие със заострен дървен инструмент, се появява рисунката, закачлива и цветна.
Урокът целеше да стимулира въображението на учениците, да провокира интереса към творческо изразяване чрез тази експериментална и любопитна техника, изненадваща с неочаквания ефект от импровизацията. Децата бяха силно впечатлени и мотивирани, работиха със старание и вдъхновение. Резултатът от запалената искра на творчески порив и ентусиазъм зарадва и впечатли както самите деца така и художниците.
Занятията завършиха с изложба от разнообразните смели рисунки на децата и с изработените в същата техника елементи за коледна украса.

След няколко дни, по случай Коледните и Новогодишни празници, с подкрепата на НФК (Национален фонд култура) Цветелина Максимова и Росен Кръстев зарадваха всички ученици от 6-и А клас като подариха на всяко дете комплект блокче за рисуване с техниката „гратаж“ и специален дървен инструмент за нея.

        Цветелина Максимова и Росен Кръстев са художници на свободна практика, дипломирани магистри по живопис при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".  Живеят и работят в гр. Велико Търново.

        Цветелина  Максимова се изявява в живописта, лендарта, графиката и иконописта. Реализирала е самостоятелни изложби и множество участия в национални и международни изложби, пленери, уъркшопи в  България, Белгия, Франция, Австрия, Полша, Норвегия, Израел, Япония.

         Росен Кръстев има самостоятелни изложби и редица участия в национални и международни изложби и пленери по живопис в България, Македония, Полша, Швеция, Холандия, Швейцария, Кувейт.

         Благодарим им за щастливите усмивки на малките ученици!