22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

22 МАРТ – Световен ден на водата Учениците от клуб „Земята и ние“ и клуб „Млад природолюбител“ отбелязаха Световния ден на водата. Изработвайки постер, те беседваха по темите за значението на водата, видовете замърсявания и начините за опазването й. Дейностите съвпаднаха с почистването на „Плажът“ на река Янтра като част от програмата „Екоучилища“, по която работи нашето училище от тази учебна година.

Във връзка с проекта „Екоучилища“ учениците от ОУ „Христо Ботев“ взеха участие във втория от избраните дни на действие - Денят на водата – 22.03.2023 година. Те се включиха в редица дейности, проведени под мотото „Пазете водата, без нея няма живот!“.

 Първата инициатива започна в класната стая, където учениците от VII клас, членове на Екокомитета, дадоха гласност на темата за замърсяването на водата и начините за нейното опазване. Те представиха презентация пред своите съученици с цел да ги запознаят с проблема и да представят част от начините за борба с този проблем.

Втората инициатива, организирана от Екокомитета, беше изработване на постер с послания, свързани с водата. Всяко послание беше обосновано с конкретни факти и примери от живота. В заключение Водния отряд даде отчет за свършената работа през изминалия период.

Учениците от IV до VII клас се включиха в почистване на избран район около река Янтра в близост до нашето училище. Дейността е част от Плана за действие по проекта „Екоучилища“. „Осиновяването“ на „Плажът“ на река Янтра е една от инициативите, която ще продължи като традиция за нашите ученици. На самия бряг те си дадоха обещание да поддържат чисто това кътче от природата и редовно да се грижат за него.

Освен почистването, за превенция бяха поставени табелки, с които напомняме за нуждата от опазване на природата.